www.kompart.co.yu

 

TEHNIKE RIBOLOVA

Na ovim stranicama smo vam predstavili neke od osnovnih tehnika ribolova. Neke smo obradili opširnije dok smo neke objasnili samo u osnovnim crtama (mušičarenje). Molimo iskusne pecaroše da nam se jave i svojim tekstovima obogate ove stranice.Svi tekstovi za koje ocenimo da su ozbiljni i poučni biće objavljeni na ovim stranicama, uz potpis (po želji i sliku) ribolovca koji nam ih je poslao.
BISTRO VAM ŽELI VAŠ PECAROŠ

 

Osnovna podela ribolova je na sportski i privredni ribolov. Sportski ribolov dalje možemo grubo podeliti na: ribolov čekanjem i ribolov u pokretu. Svaki od ova dva načina prilagođava se priboru, vodi, vrsti ribe i drugim okolnostima koji na mestu ribolova vladaju. Lov ribe čekanjem može biti dubinski ili uz pomoć plovka. Ako je dubinski sa klizajućim olovom na dnu, mamci su gotovo nepokretni ili veoma ograničenog kretajna. U ovakvim slučajevima ni ribolovac nije u boljem položaju. Aktivnost mu je ograničena na sedenje ili stajanje u očekivanju da zadrhti vrh štapa ili zazvoni namontirani praporac. Ribolov uz pomoć plovka je malo atraktivniji pogotovao ako se peca na "vožnju" , da mamac pliva nizvodno zajedno sa plovkom. Onda su ruke u pokretu i stalno se nešto dešava.
Lov ribe pokretom podrazumeva varaličarenje i mučičarenje. Ovi načini ribolova se smatraju pravim sportskim ribolovom, zato što čovek mora nadmudriti ribu sa parčetom metele, plastike, peruške... Pri tom je ribolovac stalno u pokretu rekreirajući se u prirodi. Uspesi ribolova veštačkim mamcima su često slabiji nego prirodnim mamcima, ali je zadovoljstvo mnogo veće.