www.kompart.co.yu

 

PRIBOR ZA PECANJE

Na ovim stranicama smo pokušali da vam predstavimo osnovne podele i namene pribora za pecanje. Znamo da će iskusnim ribolovcima neki od ovih tekstova biti "smešni". Zato im poručujemo da nam pišu i prenusu nam svoja iskustva. Svi tekstovi za koje ocenimo da su ozbiljni i poučni biće objavljeni na ovim stranicama, uz potpis (po želji i sliku) ribolovca koji nam ih je poslao.
BISTRO VAM ŽELI VAŠ PECAROŠ

 

Plovci

Plovak je jedini vizuelni kontakt sa ribom i samim tim treba da bude veoma upadljiv. Izrađuju ga od različitih materijala, drveta, plute, plastike... i najrazličitijih je oblika. Oblik i vrsta plovka zavisi od terena na kom se peca, nekima je deo koji je u vodi deblji (kontraši) dok je kod nekih taj deo uži. Postoje fiksni i klizeći -fiksni stoje na dubini koju smo namestili i dubina se mora ručno menjati, -klizeći imaju graničnik koji im ograničava do koje će dubine spustiti mamac. Kada vadimo udicu iz vode klizeći plovak se spusti do olova tako da je nezamenljiv za pecanje na velikim dubinama-kraćim štapovima. Neki među plovke ubrajaju i vaser kuglu koja se koristi pri varaličarenju na bucova. Pročitajte tekst koji nam je poslao ACA iz Zemuna >>>

 

Udice

Sportsko-rekreativni ribolov je nezamisliv i nemoguć bez udice. Ona je stara koliko i ovaj naš sport samo što se vremenom radilo na njenom poboljšanju, kako u pogledu strukture materijala tako i na njenom izgledu. Proizvođača udica ima mnogo, mi bismo izdvojili: "Gamakatsu", "Kamasaki", "Mustad", "Dam" i "Zlatni lav". Veličina udice koju ćete koristiti usko je vezana sa vrstom ribe koju planirate da pecate. Ima ih sa jednim, dva, tri pa i četiri kraka, boje su bele, žute, brunirane, posrebrene pa čak i crvene. U zavisnosti od veličine udice urađene su i teblice za njihovu numeraciju, ali postoje dve: "Reditch" i "Kendol". Neke zemlje koriste Kendol tablicu dok se veći broj zemalja opredelio za "Reditch". Sudeći po nekim indicijama svi će uskoro preći na "Reditch"skalu. Udice možemo podeliti na dobre i loše. Bolje su one jake i čvrste koje će pući kada dostgnu tačku izdržljivosti nego one koje će se ispraviti.

 

Ribolovni konac

Svilene, pamučne i druge niti, ili dlaka iz konjskog repa su deo prošlosti jer su ih zamenili sintetički materijali: najlon, perlon i drugi. Najloni se razlikuju po izdržljivosti, elastičnosti, otpornosti, postojanosti boje, izdržljivošću na čvoru, ali i na dužini trajanja što je i te kako važno. Veoma je teško preporučiti određenu marku najlona jer se gotovo svakog dana pojavljuju nove marke. Mi ćemo vam preporučiti neka osnovna pravila kojih se i sami pridržavamo. Osnovno je znati da se tanji najloni koriste za pecanje sitnije ribe i obrnuto. Redovno (svaku sezonu) menjajte najlone na mašinicama, jer su u principu svi novi najloni dobri najloni. Pronađite prodavca koji ima dobar promet, jer vam se inače može desiti da kupite najlon koji već 2god stoji po magacinima. Imamo kolege koje svoj najlon na mašinici menjaju svko 5-6 izlazaka na vodu, njima se nije desilo da im se pokida najlon.

 

Ostali pribor

Bez njega se definitivno ne može. Ako ste varaličar zamislite da "krenete" na štuku bez sajlica, virbli, karabinjera..... Zakačite kedera ispod balerine bez sajlice i šanse da upecate štuku opale su vam za nekkih 99%. Olovo koje mnogi ubrajaju u sitan pribor obavezni su u svakom priboru. Preporučljivo je imati i rezervne bužire za plovke. Tu su i meredov, kuka, keder kanta, čuvarka, čerenac.... Sve su ovo stvari bez kojih se da kažemo i može ali definitivni vam ne preporučujemo da krenete na pecanje bez njih.